Liikkuminen keskiöön -nyt on tekojen aika
UKK-Instituutin johtaja, professori Tommi Vasankari kommentoi aiheellisesti STT:n puhelinhaastattelussa (AL 15.1.): ”Miten huonosti asioiden pitää olla, että ne otettaisiin parempaan hoivaan?”.
Useissa liikuntaa koskevissa selvityksissä ja raporteissa on nostettu esiin liikkumattomuuden seurauksia. Opetushallituksen Move! -mittaustuloksia tutkiessani osui isosti silmääni Tampereen 5. ja 8. luokan oppilaiden kohdalla, että yli kolmanneksella näissä ikäluokissa fyysinen kyky toimia on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla (lähde:https://a3s.fi/move2022_kuntaraportit/tampere_tammerfors837_move2022.pdf).Jokainen ihmisen alku on ihan yhtä tärkeä ja arvokas, ja tuonkin esiin huoleni– en arvostellakseni, vaan koska asiaan pitää puuttua.
Pitkät yhtäjaksoiset istuma-ajat ovat myrkkyä ja se näkyy näissä tuloksissa - myö sitsellä pitkien kokousrupeamien jälkeen seuraava aamu on selän osalta mallia ’stiff as a board’, rautakanki. Tarvitaan kulttuurinmuutosta liikkeen lisäämiseksi. Myös mentaalinen oirehtiminen, kuten ahdistuneisuus ja masennus, on Tampereella lisääntynyt tytöillä mm. koronan ja sen seurauksien myötä 75-prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2021 (lähde: Lasten ja nuortenhyvinvointisuunnitelma 2022-2025).
Jo ennen kuntapolitiikkaan lähtemistä ehdotin, että koulupäivään on mahdollista tuoda viikkotasolla helposti 1,5 tuntia lisää liikuntaa välitunteja yhdistelemällä ja tuomalla esim. liikunta-alan opiskelijoita liikuttamaan lapsia. Erään varsinaissuomalaisenkoulun rehtorin ensimmäinen kommentti oli, että kuka ottaa vastuun, jos jotain, esim. tapaturma, tapahtuu? Kysymys kuuluu, kuka ottaa vastuun, kun mitään ei tapahdu ja degeneroituminen pahenee?
Nämä ovat päätöksiä, ihmisten tekemiä. Niitä voidaan muuttaa, niihin voidaan ja tulee puuttua. Kiveen hakattua lienee lähinnä veronmaksu. Ja mitä paremmin ihmiset voivat, sitä vähemmän sitä veronmaksun kuormaa koituu. Asiaa laajentaen elintasosairauksiin: niiden osalta uhkaa hintalappu nousta lukuisilla miljardeilla 2020-luvun loppuun mennessä. Tätä taloudellista kuormaa meistä tuskin kukaan tahtoo, inhimillisestä taakasta puhumattakaan.
Tampereella asia otetaan kuntatasolla vakavasti. Tampereen Sivistys- ja kulttuurilautakunnalla on oikea tilannekuva, ja tahto ja kyky korjata asiaa. Olen monesti kiitellyt jäsenten omistautumista. Yhdessä keskustellen tuomme jokainen oman osaamisemme pöytään. Julkisuudessa politiikka näyttäytyy usein tökkimisenä ja piikittelynä, se puoli tuskin ketään politiikkaa seuraavaa vakuuttaa. Klikkejä ja some-raivoa sellainen toki tuottaa. Sivistys- ja kulttuurilautakunnassa puhalletaan rakentavasti yhteiseen hiileen, ja asian tärkeys on tunnistettu. Alkaneen vuoden investoinneista 60 prosenttia kohdistuu liikuntaan tai muuten nuorisoon, mm. taidekaareen.
Elämme lukuisten haasteiden aikaa, joten aina voi tehdä enemmän ja paremmin. Yhteen hiileen tulee puhaltaa myös valtakunnan tasolla ja tarkastella asioita kriittisesti - ovatko valinnat oikeita – ja rohkeasti tuoda muutosta. Motivaatio ja sitoutuminen kyllä seuraa ja tavoite, parempi huominen, materialisoituu päivä päivältä. Nyt on tekojen aika.
Tommi Evilä
Tampereen kaupunginvaltuutettu (kok), sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen
Suomen Urheiluliitto ry:n valmennuspäällikkö
Eduskuntavaaliehdokas